Siemens – a fast-track fit-out for a one-team future

Siemens – a fast-track fit-out for a one-team future

  • Siemens Siemens
  • Location

    Manchester

  • Size

    15,000 sq ft

  • Services Involved

    Consultancy
    Design and Build

Related content

Siemens wanted to understand how their workplace could operate most efficiently and collaboratively in a post-COVID world. Our consultancy, design and build teams demonstrated how to achieve this with a recent pilot project on a single floor of their Manchester office.

Breaking the silos

Siemens is one of the world’s largest producers of energy-efficient and resource-saving technologies. They are a global powerhouse that focuses on successful solutions in electrification, automation and digitalisation.

They required a space that could align with their corporate goals, through a drive for modernisation, to encourage better team working. Historically, silos had been created within individual teams at the company due to the complex structure of their internal departments. Our design would represent an opportunity to reverse this process and build the foundations of a fully collaborative environment.

Importantly, it was also their first company premises in the North to be designed and adapted during the pandemic. This raised essential questions for us all to consider regarding what the working landscape will eventually look like for Siemens as a whole.

Identify. Listen. Create.

Identify. Listen. Create.

Our primary task was to identify, and listen to, key stakeholders within Siemens to create project goals to satisfy all. Senior management, departmental leads, technical experts and an established real estate team would all have to be consulted and considered through executive briefing sessions.

Navigating through these streams of input, opinion, knowledge and experience, whilst integrating our own consultancy and design methods, was a unique challenge. However, the result was a comprehensive understanding and mapping of their organisation that we could then implement to inform the design.

Bringing the outside impact in

Bringing the outside impact in

The architecture of the building is striking. There is an undeniable impact at street level that gives it a remarkable status within the environment around it. We wanted to establish ways that would deliver that same impact for the holistic interior of a modern workplace.

The design needed to work sympathetically with the existing floor space. Rather than completely overhaul a floor of 15,000 sq ft, we were able to research what had gone before and augment it with a fresh approach. Starting with understanding how their people intended to use the space and the developing a menu of spaces and settings.

Our shared passion for the building meant that in partnership we workshopped the project. Including geometric distortions through the space allowed us to create a combination of avenues, neighbourhoods and compact zones for a variety of work activities in a relatively small space.

Starting new conversations

Starting new conversations

The success of this project has already led to ideas about how it can be applied elsewhere. Discussions have begun on what it would mean for the rest of the building to follow the overarching goal of a clear one-team approach.

Our established framework for a new workplace strategy for Siemens that incorporates a full understanding of the organisational structure, a focus on greater collaboration and the removal of operational silos gives us a wonderful blueprint to develop from.

Working from this foundation means that our partnership for 2022 and beyond will be encouraged to move efficiently, successfully and quickly.

“Pulling on their previous successes, TSK were able to rapidly understand our past workplace environment challenges and as a result, support us with designing and creating the environment that today allows our teams to thrive in various ways; collaboratively, hybrid / virtually and also privately.”  

Martin Kemp – Location Manager, Siemens

A breaking wave of positivity

The timescale from engagement to delivery on this project was a little under ten months, from January to October 2021. The continually changing restrictions and work patterns during this time period only serve to make this an even more impressive feat.

As with any work environment, it’s the people that ultimately dictate its success, and initial feedback from the returning workforce has been overwhelmingly positive. We have created a welcoming, flexible and adaptable environment that looks set to meet the challenges of a modern workplace with enhanced collaboration amongst multiple departments.

It’s also clear that the challenges that we faced and overcame with the client means we are now armed with more specific experience to apply for them in their future plans. They now have a working workplace theory and showcase that illustrates exactly what is possible for all of their spaces.

The fast-track nature of this project also highlights what can be achieved in a short space of time, all of which augurs well for their continued evolution and transformation as an innovative company that attracts and retains the very best talent.

Partner with us

We’re always happy to talk about our past projects in more depth to find out how we can implement what we have learned for the future. Having us as your modern workplace design partner means you get access to all of our knowledge and experience in the simplest way.

Feel free to get in touch and speak with our team to learn how we can help you here.

Related content

Download for free now